Veelgemaakte fouten geboortekaartjes

Ben je bezig met het ontwerpen van een geboortekaartje? Dan wil je natuurlijk dat je geen gekke fouten maakt of dingen mist. Ik heb de meest gemaakte fouten bij het maken van een geboortekaartje voor je op een rij gezet. En geloof me, sommige van deze fouten worden heel veel gemaakt. Lees dus snel verder om te zorgen dat het geboortekaartje voor jullie kindje helemaal perfect is ;)
 

1. Uitgerekende datum...

Heel veel klanten vullen de uitgerekende datum in op de proefdruk van het geboortekaartje. Logisch natuurlijk, want de kleine zal vast rond die tijd worden geboren. Alleen gebeurt het ook regelmatig dat bij het invullen van de geboortegegevens dit niet wordt aangepast. Oeps! Zonde van alle gedrukte kaarten.

Hoe kun je dit voorkomen? Mijn tip: Ik vul daarom op de proefkaarten die ik voor klanten maak altijd 00 DATUM 2022 in bij de geboortedatum. Zo zie je duidelijk dat je dit nog moet invullen. Dit kun je ook bij de andere geboortegegevens doen: 00.00 uur, 0000 gram, 00 cm.

In de kraamweek heb je namelijk wel andere dingen aan je hoofd en let je niet altijd even goed op ;) Laat het dus altijd even checken door iemand anders, zoals bijvoorbeeld de kraamhulp.
 

2. Oudere kindjes vergeten

Ja echt. Deze fout zie ik ook regelmatig voorbijkomen. Klanten die vergeten om hun oudere kind(eren) te vermelden op het geboortekaartje. Wel zo leuk om te vertellen dat de andere kids grote broer/zus zijn geworden ;)

Je kunt dit apart vermelden door onder jullie namen grote broer/zus te zetten of noteer de namen van jullie kinderen gewoon achter die van jullie. Ook leuk: een apart gedichtje die de oudere kind(eren) mee kunnen geven aan hun broertje of zusje.
 

3. Onze zoon en ons/mijn broertje

Een van de meest gekozen zinnetjes aan de binnenzijde van een geboortekaartje:

''Wij zijn blij en dankbaar met de geboorte van onze zoon en broertje.''
''Wij zijn blij en dankbaar met de geboorte van onze dochter en zusje.''


En daarmee ook een van de meest gemaakte spelfouten op een geboortekaartje. Want je zegt hier onze zoon/dochter en onze broertje/zusje. Vergeet dus niet om er ons of mijn tussen te zetten, anders klopt de zin niet. Je schrijft het dus zo:

''Wij zijn blij en dankbaar met de geboorte van onze zoon en ons broertje.''
''Wij zijn blij en dankbaar met de geboorte van onze dochter en mijn zusje.''

 

4. Verkeerde geboortegegevens

Een klein foutje is zo gemaakt met cijfertjes. Laat dus altijd even het tijdstip, de lengte en het aantal gram checken door iemand. Je wilt na de geboorte natuurlijk zo snel mogelijk de geboortekaartjes bestellen en versturen. En dan is het omdraaien van 2 cijfertjes door de snelheid echt heel snel gedaan. In al die jaren kwam het regelmatig voor dat er klanten waren die door alle adrenaline en enthousiasme (en vergeet ook niet het slaapgebrek ;) de verkeerde gegevens hebben doorgegeven.
 

5. De juiste vermelding van de geboortegegevens

Ook in het noteren van de geboortegegevens worden vaak foutjes gemaakt. Dit is de juiste schrijfwijze:
- 00 maand 2022 (de maand met een kleine letter!)
- 00.00 uur (dus geen dubbele punt en met uur erachter)
- 0000 gram (vermijd kilo, anders is het wel een hele zware baby :)
- 00 cm
 

6. Verkeerde maat enveloppen

Check goed het formaat van het geboortekaartje en welke maat enveloppen hierbij past. Het is natuurlijk super zonde als je de enveloppen al van tevoren hebt besteld en alle adressen erop hebt geschreven en dat dan later blijkt dat de geboortekaartjes er niet in passen...

De juiste maat envelop bij de geboortekaartjes:
- Kaart 11x11 cm: envelop 12x12 cm
- Kaart 13x13 cm: envelop 14x14 cm
- Kaart 15x15 cm: envelop 16x16 cm
- Kaart 10x15 cm: envelop 11x15,5 cm
- Kaart 11x17 cm: envelop 12x18 cm
- Kaart 14x21 cm: envelop 15,6x22 cm
- Kaart 10x21 cm: envelop 11x22 cm
 

7. Te weinig postzegels

Je wilt natuurlijk niet dat het prachtige geboortekaartje dat jullie met veel liefde en aandacht hebben gemaakt straks bij iedereen op de mat valt samen met een boete... Toch gebeurt het regelmatig dat klanten te weinig postzegels op een envelop plakken. Zonde! Tip: weeg de kaart inclusief envelop met een keukenweegschaal. Tot 20 gram: 1 postzegel, 20-50 gram: 2 postzegels, 50-100 gram: 3 postzegels: 100-350 gram: 4 postzegels.