Studio Marjolein Vormgeving > Papiersoorten | [SHOP]

Papiersoorten

Er zijn een aantal verschillende papiersoorten die ik aanbied, waar je uit kunt kiezen. De keuze voor de papiersoort heeft veel invloed op je ontwerp en de kaart. Zo is de ene papiersoort net wat witter van kleur en is de andere papiersoort gladder of met meer structuur. Ook heeft de papiersoort wat invloed op de kleur van het ontwerp. Ik raad dus aan om altijd een proefdruk te bestellen van je kaart. Je ontvangt bij de proefdruk ook een sample setje met alle andere papiersoorten.
 
De papiersoorten zijn onder te verdelen in verschillende categorieën: 
- papiersoorten voor foliekaarten
- reguliere papiersoorten
- luxe papiersoorten
- speciale papiersoorten
 

Papiersoorten voor foliekaarten:

Coated karton

Gladde en stevige papiersoort geschikt voor foliekaarten met een silk toplaag wat een zacht glans effect geeft. De folie ziet er op deze papiersoort erg strak uit!

- 300 grams
- speciaal voor foliedruk
- gladder oppervlak
- zachte glans
 

Linnen

Deze luxe en stevige papiersoort heeft een lichte structuur en is bij mij favoriet voor foliekaarten! Dit is een luxe papiersoort waar een toeslag voor gerekend word. Vanwege de structuur is deze papiersoort wat minder geschikt voor grote egale kleurvlakken met donkere achtergrond, omdat je dan de structuur van het papier er wat doorheen kunt zien. Maar bij kaarten zoals met een watercolor achtergrond kan dit effect juist heel mooi zijn!

- 350 grams
- speciaal voor foliedruk
- stevige papiersoort
- linnen structuur


Reguliere papiersoorten:

Natuurkarton

Wil je een stevige kaart met een matte uitstraling? Dan is natuurkarton voor jou de beste keuze. Natuurkarton is een hagelwitte kartonsoort, alle kleuren worden mooi en krachtig en de achtergrond blijft helder wit. Deze 340 grams papiersoort is stevig en wordt bij kaarten het meest gebruikt.

- 340 grams
- Stevige papiersoort 
- Matte uitstraling
- Meest gebruikte papiersoort
- Geschikt voor alle soorten kaarten
 

Zijdeglans

Deze stevige papiersoort heeft een matte glans en een wat gladder oppervlak. Bij zijdeglans papier krijgen je kleuren een warme ondertoon omdat het papier van nature niet spierwit is maar een iets warmere tint heeft.

- 300 grams
- Stevige papiersoort
- Zachte glans
- Gladder oppervlak
- Warme kleuren
 

Fotokaart

Dit papier geeft je een kaart een mooie hoogglansafwerking, zoals bij ansichtkaarten. De kaart wordt gedrukt op een stevige kartonsoort met aan de buitenzijde een hoogglans laminaat afwerking. De fotokaart-papiersoort is niet spierwit maar heeft een warme ondertoon, hierdoor worden de kleuren van je kaart ook wat warmer. Zoals de naam het aangeeft is deze papier soort zeer geschikt voor kaarten met foto’s.

- 300 grams
- Stevige papiersoort 
- Hoogglansafwerking aan de voorkant en een matte binnenzijde
- Warme kleuren
- Geschikt voor alle soorten kaarten, vooral kaarten met foto’s

 

Luxe papiersoorten:

Voor de luxe papiersoorten reken ik een kleine toeslag per kaart extra. Dit varieert van €0,10 per kleine enkele kaart tot €0,40 voor een grote, dubbele kaart.
 

Oud Hollands

Deze papiersoort is mijn persoonlijke favoriet en geeft een erg mooi effect bij watercolor kaarten! Oud-Hollands papier heeft een mooie reliëf structuur, wat de kaarten net iets extra’s geeft. Het lijkt een beetje op aquarelpapier en is één van de populairste, luxe papiersoorten. Vroeger werd dit papier veel gebruikt bij traditionele kaartjes. De kleur van het papier is net iets minder wit waardoor de kleuren een warme ondertoon krijgen. Deze papiersoort is ook erg geschikt om een kraft- of kartonachtergrond mee te simuleren. Let wel op: Oud Hollands papier is niet hetzelfde als Hollands geschept papier met een geschept randje.

- 300 grams
- Luxe papier met reliëf structuur
- Stevige papiersoort
- Lijkt op aquarelpapier

Let op: Oud-Hollands papier heeft als kenmerk dat het meer inkt absorbeert dan andere papiersoorten, hierdoor kunnen ontwerpen met grote kleurvlakken kleurverschil bevatten en worden foto's wat korrelig. Dit komt door de structuur van het papier en kan helaas niet worden voorkomen.

 

Parelmoer

Wil je een extra chique, glinsterende uitstraling voor jouw kaartontwerp? Kies dan voor Parelmoerpapier. Met deze stevige, unieke papiersoort krijgen je kaarten een luxe glanseffect die je vanuit alle kijkhoeken kunt zien. Alle kleuren op de kaart worden daardoor wat intenser. Parelmoerpapier is erg mooi te combineren met ontwerpen met lichte tinten of pastelkleuren.

- 290 grams
- Chique papier met glinster effect
- Stevige papiersoort
- Zichtbare glans vanuit alle kijkhoeken
- Kleuren worden wat intenser
- Extra mooi voor kaarten met lichte kleur tinten
- Mooi te combineren met een zilveren, gouden of parelmoeren envelop

 

Ivory gold

Een bijzondere luxe papiersoort met een subtiele, zachte, warme glans. Het lijkt een beetje op parelmoerpapier maar dan met een subtielere, warmere glansglitter. Ivory Gold papier is daarom erg mooi te combineren in ontwerpen met goudtinten en zachte pasteltinten. Bij romantische, chique en stijlvolle kaarten is Ivory gold een goede keuze.

- 250 grams
- Bijzondere luxe papiersoort
- Subtiel warm ivoor gouden glans effect
- Licht off-white papier
- Goud tinten en effecten worden sprankelender
- Mooi te combineren met romantische, chique en stijlvolle ontwerpen
 

Duurzaam papier

Wil je de kaart graag op duurzaam papier laten drukken? Kies dan voor deze gerecyclede papiersoort met zichtbare vezels. Dit papier is creme/gelig van kleur en heeft een gladde toplaag.

- 300 grams
- gerecycled met zichtbare vezels
- creme/geel van kleur
- gladde toplaag
 

Speciale papiersoorten:

Daarnaast zijn er nog speciale papiersoorten waar ook een toeslag per kaart voor wordt gerekend. Wil je een van deze papiersoorten? In de editor kun je dit zelf aanklikken door onder het kopje 'Achtergrond' bij 'Materiaal' in plaats van papier een van de onderstaande opties te kiezen. 
 

Kraftpapier

- echt bruin kraftpapier
- stevige papiersoort met een structuur
 

Hout

- berkenhout van 1 mm dik, waardoor je een extra stevige en unieke kaart krijgt
- alleen geschikt voor enkele kaarten
 

Karton

- deze papiersoort is met 600 grams extra dik
- alleen geschikt voor enkele kaarten
- het karton is mat en wit van kleur

 

Papiersoort uitproberen met een proefdruk

Wil je zien hoe je kaartontwerp er in het écht uit komt te zien? Maak dan een proefdruk voor maar €1,- (reguliere kaart) of €2,50 voor een speciale kaart (zoals met folie of op hout). Kaartontwerpen en kleuren kunnen per papiersoort anders overkomen. Wil je het papier eerst zien voordat je alle kaarten gaat bestellen? Dat kan! Bij je bestelling van je proefdruk ontvang je een setje met voorbeelden van alle papiersoorten en envelop kleuren.

 

FSC® certificering

Alle papiersoorten zijn FSC-gecertificeerd. Het FSC-keurmerk wordt toegekend aan producten zoals hout en papier, wanneer deze afkomstig zijn uit verantwoordelijk beheerde bossen. Daarmee beschermt en behoudt het keurmerk bossen voor deze én toekomstige generaties.
Lees hier alles over FSC.