Papiersoorten voor kaarten

Er zijn een aantal verschillende papiersoorten waar je uit kunt kiezen. De keuze voor de papiersoort heeft veel invloed op je ontwerp en de kaart. Zo is de ene papiersoort net wat witter van kleur en is de andere papiersoort gladder of met meer structuur. Ook heeft de papiersoort wat invloed op de kleur van het ontwerp. Ik raad dus aan om altijd een proefdruk te bestellen van je kaart. Je ontvangt bij de proefdruk ook een sample setje met alle andere papiersoorten.
 
De papiersoorten zijn onder te verdelen in verschillende categorieën: 
- papiersoorten voor foliekaarten
- reguliere papiersoorten
- luxe papiersoorten
- speciale papiersoorten
 

Papiersoorten voor foliekaarten:

Coated karton

Gladde en stevige papiersoort geschikt voor foliekaarten met een silk toplaag wat een zacht glans effect geeft. De folie ziet er op deze papiersoort erg strak uit!

- 300 grams
- speciaal voor foliedruk
- gladder oppervlak
- zachte glans
 

Linnen

Deze luxe en stevige papiersoort heeft een lichte structuur en is bij mij favoriet voor foliekaarten! Dit is een luxe papiersoort waar een toeslag voor gerekend word. Vanwege de structuur is deze papiersoort wat minder geschikt voor grote egale kleurvlakken met donkere achtergrond, omdat je dan de structuur van het papier er wat doorheen kunt zien. Maar bij kaarten zoals met een watercolor achtergrond kan dit effect juist heel mooi zijn!

- 350 grams
- speciaal voor foliedruk
- stevige papiersoort
- linnen structuur
 

Mat coated karton

Deze stevige papiersoort heeft een matte toplaag. Dit is een luxe papiersoort waar een toeslag voor gerekend word. Het mat coated karton is beschikbaar voor kaarten met en zonder folie. Dus een aanrader als je een pakketje met meerdere kaartjes maakt zoals bijvoorbeeld een kaart met goudfolie en een los fotokaartje zonder folie. Zo wordt alles op dezelfde papiersoort gedrukt wordt en past het mooi bij elkaar.

- 300 grams
- geschikt voor kaarten met en zonder foliedruk
- matte coating
- let op: de levertijd is 1 extra werkdag (ook voor kaarten zonder folie)


Reguliere papiersoorten:

Natuurkarton

Wil je een stevige kaart met een matte uitstraling? Dan is natuurkarton voor jou de beste keuze. Natuurkarton is een hagelwitte kartonsoort, alle kleuren worden mooi en krachtig en de achtergrond blijft helder wit. Deze 340 grams papiersoort is stevig en wordt bij kaarten het meest gebruikt.

- 340 grams
- Stevige papiersoort 
- Matte uitstraling
- Meest gebruikte papiersoort
- Geschikt voor alle soorten kaarten
 

Zijdeglans

Deze papiersoort heeft een zachte glans en een wat gladder oppervlak. Ook zijdeglans heeft een warme ondertoon, waardoor de kleuren op je kaartje ook wat warmer worden.

- 300 grams
- Stevige papiersoort
- Zachte glans
- Gladder oppervlak
- Warme ondertoon
 

Fotokaart

Dit papier geeft je een kaart een mooie glansafwerking, zoals bij ansichtkaarten. De kaart wordt gedrukt op een stevige papiersoort met aan een zijde een hoogglans laminaat afwerking. Deze papiersoort is zeer geschikt voor kaarten met foto’s.

- 300 grams
- Stevige papiersoort 
- Gelamineerde voorkant en een matpapier binnenzijde
- Geschikt voor alle soorten kaarten, vooral kaarten met foto’s

 

Luxe papiersoorten:

Voor de luxe papiersoorten reken ik een kleine toeslag per kaart extra. Dit varieert van €0,10 per kleine enkele kaart tot €0,40 voor een grote, dubbele kaart.
 

Oud Hollands

Deze papiersoort is mijn persoonlijke favoriet en geeft een erg mooi effect bij watercolor kaarten! Het lijkt een beetje op aquarelpapier en is één van de populairste, luxe papiersoorten. Deze papiersoort heeft structuur, en wordt veel gebruikt voor klassieke en juist stoere kaartjes. De kleur van het papier is iets off-white waardoor de kleuren een warme ondertoon krijgen. Ook mooi om een kraft-achtergrond mee te simuleren. Let wel op: Oud Hollands papier is niet hetzelfde als Hollands geschept papier met een geschept randje.

- 300 grams
- Luxe papier met reliëf structuur
- Stevige papiersoort
- Lijkt op aquarelpapier

Let op: Oud-Hollands papier zal het inkt meer absorberen dan andere papiersoorten, ontwerpen met grote kleurvlakken kunnen kleurverschil bevatten en foto's worden wat korrelig. Dit komt door de structuur van het papier en kan helaas niet worden voorkomen.

 

Parelmoer

Een chique stevige papiersoort met glinstering. De kleuren op je kaart worden intenser en krijgen glans. Parelmoerpapier is erg mooi te combineren met ontwerpen met lichte tinten of pastelkleuren.

- 290 grams
- Geschikt voor reguliere kaarten (zonder foliedruk)
- Stevige papiersoort
- Zichtbare glans
- Kleuren worden wat intenser
- Extra mooi voor kaarten met lichte kleur tinten

 

Ivory gold

Een mooi papiersoort met een zachte glans en glitter. Vergelijkbaar met Parelmoer maar dan met een meer gouden uitstraling

- 250 grams
- Bijzondere luxe papiersoort
- Ivoor gouden glans
- Licht off-white papier
- Mooi te combineren met diverse ontwerpen
 

Duurzaam papier

Wil je de kaart graag op duurzaam papier laten drukken? Kies dan voor deze gerecyclede papiersoort met zichtbare vezels. Dit papier is creme/gelig van kleur en heeft een gladde toplaag.

- 300 grams
- gerecycled met zichtbare vezels
- creme/geel van kleur
- gladde toplaag
 

Speciale papiersoorten:

Daarnaast zijn er nog speciale papiersoorten waar ook een toeslag per kaart voor wordt gerekend. Wil je een van deze papiersoorten voor jouw kaart? Stuur een berichtje en ik zet de papiersoort voor je om in je account. 
 

Kraftpapier

- echt bruin kraftpapier
- stevige papiersoort met een structuur
 

Hout

- berkenhout van 1 mm dik, waardoor je een extra stevige en unieke kaart krijgt
- alleen geschikt voor enkele kaarten
 

Papiersoort uitproberen met een proefdruk

Wil je zien hoe je kaartontwerp er in het écht uit komt te zien? Maak dan een proefdruk voor maar €1,- (reguliere kaart) of €2,50 voor een speciale kaart (zoals met folie of op hout). Kaartontwerpen en kleuren kunnen per papiersoort anders overkomen. Wil je het papier eerst zien voordat je alle kaarten gaat bestellen? Dat kan! Bij je bestelling van je proefdruk ontvang je een setje met voorbeelden van alle papiersoorten en envelop kleuren.

 

FSC® certificering

Alle papiersoorten zijn FSC-gecertificeerd. Het FSC-keurmerk wordt toegekend aan producten zoals hout en papier, wanneer deze afkomstig zijn uit verantwoordelijk beheerde bossen. Daarmee beschermt en behoudt het keurmerk bossen voor deze én toekomstige generaties.
Lees hier alles over FSC.