Eigen geboortekaartjes ontwerpen? | 10 tips van Marjolein
Zelf geboortekaartje ontwerpen

10 tips om je eigen geboortekaartje te ontwerpen

Wil je zelf een eigen geboortekaartje ontwerpen? Of heb je al veel leuke ideeën, maar weet je niet waar je moet beginnen met het maken van een geboortekaartje? Marjolein geeft je 10 tips als stappenplan, die je helpen bij het maken van het mooiste geboortekaartje!
 

Tip #1: Moodboard geboortekaartje maken

Als eerste is het fijn om inspiratie op te zoeken met leuke ideeën voor het ontwerpen van een geboortekaartje. Maak een inspiratiebord aan op Pinterest en verzamel voorbeelden van geboortekaartjes die jullie mooi vinden. Zo zie je snel al een bepaalde stijl of kleur die overeenkomt. Deze stap is erg handig, zodat je weet wat jullie wel en niet aanspreekt. Je moet soms even dingen voor je zien om een keuze te kunnen maken voor het ontwerpen van jullie eigen geboortekaartje.
 

Tip #2: Formaat geboortekaartje kiezen

Kies daarna een formaat uit voor het geboortekaartje. Er is heel veel mogelijk qua formaat zoals staand, vierkant, liggend of een speciale vorm. Daarnaast heb je ook nog keuze uit een enkel of een dubbelgevouwen kaart. Als je veel ruimte nodig hebt voor de tekst of een geboortegedichtje, dan kies je het beste voor een dubbelgevouwen kaartje. Wil je juist liever een rustig kaartje, dan past een enkel kaartje in een mooie vorm ook goed. Wil je starten met een blanco ontwerp? Bekijk dan de formaten op de pagina Zelf geboortekaartje maken. Zo kun je een eigen geboortekaartje maken met het formaat wat bij jullie wensen past.
 

Geboortekaartje ontwerpen voor baby


Tip #3: Teksten verzamelen

Zodra je een formaat hebt gekozen, is het tijd om de tekst voor op het geboortekaartje uit te kiezen. Weet je nog niet goed wat jullie voor tekst op het geboortekaartje willen zetten? Het helpt vaak om veel voorbeelden van andere kaartjes te bekijken. Spiek even bij de geboortekaartjes uit de collectie om te zien wat daar voor tekst of gedichtje op staat. Ook heb ik een blog geschreven met een checklist voor de tekst op een geboortekaartje. En als je nog inspiratie zoekt voor een mooi versje op het geboortekaartje, bekijk dan deze pagina met geboortegedichtjes en teksten.
 

Tip #4: Stijl en kleurenpalet bepalen

Daarna mag je voor het ontwerpen van een geboortekaartje een stijl en kleurenpalet bepalen. Wat wordt de hoofdkleur van de kaart? Misschien willen jullie wel het thema van de babykamer gebruiken voor op het geboortekaartje? Kies een mooie achtergrondkleur uit in de editor of een patroon die de basis is van het kaartje. Zorg ervoor dat je niet te veel verschillende kleuren door elkaar gebruikt, zodat het een mooi geheel wordt. 

 

Geboortekaartje ontwerpen in editor


Tip #5: Lettertypes uitzoeken

Als de stijl voor het geboortekaartje is uitgekozen, ga je aan de slag met het uitzoeken van lettertypes. In de editor vind je een hele lijst met alle beschikbare lettertypes. Tip: vul de naam van jullie kindje alvast in op de kaart en ga zo alle lettertypes langs die je mooi vindt. Zo zie je heel snel in welk lettertype de naam het mooiste uitkomt en wat past bij de rest van het ontwerp. Liever een strak lettertype of juist sierlijk? Zorg ervoor dat je ongeveer twee lettertypes uitkiest die je op het kaartje laat terugkomen. Bijvoorbeeld een sierlijk lettertype voor de naam en kopjes en een strak lettertype voor de kleine tekst. Want als je teveel lettertypes door elkaar gebruikt oogt het geheel al snel te rommelig. Ga lekker los met het uitzoeken van de lettertypes, want dit vind ik zelf een van de leukste stappen om zelf een geboortekaartje ontwerpen!
 

Tip #6: Kies afbeeldingen uit de beeldbank

Daarna voeg je nog naar wens afbeeldingen of elementen toe uit de beeldbank. Ook staan er allemaal icoontjes klaar die je kunt toevoegen aan de kaart, voor bijvoorbeeld de lengte, het gewicht en de tijd. Met het toevoegen van kleine elementen geef je jullie geboortekaartje net dat beetje extra. Ook leuk om een persoonlijk element toe te voegen: een huisdier, silhouet van een broertje/zusje, iets met een thema zoals reizen of een mooie foto van jullie kindje.
 

Tip #7: Uitlijnen met hulpraster

Staat alle informatie op het kaartje? Dan is het fijn om de teksten en afbeeldingen netjes uit te lijnen. Met het icoontje van het hulpraster lijn je alles mooi in het midden of naar de zijkant uit. Je vindt dit icoontje met 9 vakjes in de editor helemaal rechtsbovenin. Ook is het mogelijk om teksten en elementen precies op de juiste hoogte te zetten. Hiervoor heb ik een uitleg gemaakt met handige tips voor in de editor.

 

Geboortekaartje ontwerpen met strikjes

Tip #8: Teksten checken

Als het ontwerp van jullie eigen geboortekaartje klaar is, dan check je de teksten. Kijk of er geen spelfouten in staan en of je geen informatie bent vergeten. Tip:laat de tekst door een derde persoon lezen die de kaart nog niet eerder heeft gezien. Laat de naam van jullie kindje dan wel even weg ;)
 

Tip #9: Mooie extra's kiezen

Yes, het geboortekaartje is nu bijna klaar! Jehebt nog de optie om mooie extra producten toe te voegen aan het kaartje, zoals lintjes, strikjes, een fotokaartje of labels. Zo maak je het geboortekaartje helemaal af. Kies daarnaast een bijpassende envelop uit die mooi past bij de kleuren van de kaart. Tip: bestel de enveloppen voor de geboortekaartjes al van tevoren. Zo heb je die alvast in huis om de adressen erop te schrijven. 
 

Tip #10: Proefdruk geboortekaartje bestellen

Is jullie eigen geboortekaartje helemaal naar wens? Bestel dan een proefdruk van de kaart op de gewenste papiersoort. Ik raad het altijd aan om eerst een proefdruk te bestellen van het geboortekaartje. De kleuren van je scherm wijken namelijk af van de gedrukte kleuren op het papier. Ook heeft de keuze van de papiersoort invloed op de uiteindelijke kleur. Dezelfde kleur groen kan er op de ene papiersoort heel anders uit komen te zien. Bij een eerste proefdruk ontvang je ook een samplepakketje met alle envelopkleuren en papiersoorten. En daarnaast is het gewoon heel erg bijzonder om jullie eigen ontworpen geboortekaartje in het echt vast te kunnen houden. Het is erg speciaal om de naam op het kaartje te zien staan, nadat jullie deze al zolang geheim hebben gehouden.
 

Geboortekaartje zelf maken?

Elke geboortekaart uit de collectie is nog naar wens aan te passen, zodat deze helemaal bij jullie past. Wil je dus zelf een geboortekaartje maken? Dan is het ook handig om vanuit een template uit de collectie jullie eigen kaart te ontwerpen. En heb je hier hulp bij nodig? Stuur dan een berichtje via het contactformulier en we kijken met alle liefde met jullie mee. Wil je nog wat inspiratie opdoen? Bekijk hieronder alle geboortekaartjes uit de collectie! Van ontwerpen van een geboortekaartje met een speciaal formaat tot neutrale geboortekaartjes; je vindt het hier allemaal.