Feestelijke trouwkaart: tips voor de perfecte huwelijkskaart

Feestelijke trouwkaart: tips voor de perfecte huwelijkskaart

Gefeliciteerd! Jullie gaan trouwen! Daar hoort natuurlijk een feestelijke trouwkaart bij die bij jullie past. Maar bovenal moet de kaart natuurlijk helemaal perfect zijn. In deze blog een aantal tips voor dé perfecte trouwkaart!
 

No go: Spelfouten op de trouwkaart

Jullie willen een mooie trouwkaart versturen naar jullie gasten en dan is het natuurlijk zonde als er een stomme spelfout op de kaart staat. Ondertussen heb ik al heel veel trouwkaarten mogen opmaken, maar bij het aanleveren van de tekst voor op de kaart zie ik vaak dezelfde fouten voorbij komen. Hierbij een aantal veelgemaakte spellingsfouten op de trouwkaart, zodat jullie dit kunnen voorkomen:
- Ja-woord, JA woord, ja woord etc. De enige goede schrijfwijze is: jawoord.
Dus geen hoofdletters of streepje, maar gewoon aan elkaar.
- Toasten: het gaat hier om een toost met elkaar uitbrengen en geen geroosterd brood ;)
De juiste schrijfwijze is dus toosten.
- Cadeau tip, cadeau-tip: je schrijft het woord cadeautip aan elkaar.
- Notatie van de tijd: de tijd hoort te worden vermeld met een enkele punt en zonder spaties: 11.30 uur.
- Hoofdlettergebruik: Begin elke zin met een hoofdletter, de naam van de trouwlocatie met hoofdletter, maar de maand van het jaar juist weer zonder.
- Persoonsvorm: zorg ervoor dat de persoonsvorm op de trouwkaart overal hetzelfde is.
Meer lezen? Lees dan deze blog over de meest gemaakte spelfouten op een trouwkaart.
 

Tekst kort en bondig

Zorg ervoor dat de teksten op de kaart kort en duidelijk zijn. Zo blijft de kaart overzichtelijk en voorkom je dat de kaart te vol staat. Vermeld alleen de belangrijkste informatie (zie deze blog over welke tekst je op de trouwkaart zet) en zet overige info op een apart kaartje of extra brief van de ceremoniemeesters. Het is zonde van de mooie kaart als deze te druk wordt. Let ook op de persoonsvorm van de tekst op de kaart.
 

Persoonlijke trouwkaart

Het is jullie trouwkaart en het is dus extra leuk als de gasten de envelop openmaken en meteen kunnen zien van wie de kaart is. Probeer de trouwkaart dus persoonlijk te maken door het toevoegen van bijvoorbeeld een foto. Super leuk om een loveshoot te doen bij jullie trouwfotograaf en deze mooie foto's te gebruiken op de trouwkaart. Of kies een thema dat bij jullie past (bijvoorbeeld festivals, het strand, vintage of botanisch). Daarnaast kunnen jullie ook een mooie songtekst of een gedichtje toevoegen om de kaart eigen te maken. Tip: Als jullie een trouwlogo op de trouwkaart hebben staan kun je deze super leuk doorvoeren in de styling van jullie bruiloft. Zo past alles perfect bij elkaar!
 

Stijl, typografie en kleurgebruik

Ik hou ervan als een trouwkaart helemaal in balans is qua stijl en typografie. Bij het ontwerp voor een trouwkaart zorg ik er dan ook altijd voor dat er niet meer dan 2 (en heel soms 3) verschillende lettertypes worden gebruikt, zodat het geheel mooi strak is en niet te rommelig. Dus bijvoorbeeld 1 sierlijk lettertype voor de namen en kopjes en 1 strak lettertype voor de rest van de tekst. Ook qua kleurgebruik is het fijn om met een kleurenthema te werken. Het liefst in 1 hoofdkleur met eventueel wat extra kleuraccenten. Hebben jullie bijvoorbeeld een themakleur voor jullie dag? Dan is het leuk om ook de trouwkaart die themakleur te geven.
 

Wanneer de trouwkaarten versturen?

Het is gebruikelijk om een trouwkaart 6-8 weken voor de trouwdatum te versturen. Zo is de kaart op tijd bij de gasten en dan is er voldoende tijd voor een eventuele RSVP. Willen jullie er zeker van zijn dat de gasten op jullie dag aanwezig zijn? Stuur dan een Save the Date kaart (een half jaar tot een jaar van tevoren) om de gasten alvast op de hoogte te stellen van de datum. De trouwkaart volgt dan later met alle verdere details en informatie. Trouwen jullie bijvoorbeeld in de zomer of op een feestdag dan is het aan te raden de trouwkaarten iets eerder te verzenden. De trouwkaart een paar maanden voor de trouwdatum versturen raad ik niet aan. De ontvangers raken de kaart dan sneller kwijt en details op de kaart zoals bijvoorbeeld de tijden zijn dan vaak nog niet definitief. Ik heb zo vaak klanten gehad waarbij op het laatste moment nog informatie wordt gewijzigd (zelfs een gewijzigde locatie!) en het is zonde als de kaarten dan al zijn verstuurd.
 

Tip: aantal postzegels op de trouwkaart

Als de kaarten gedrukt zijn en klaar om te verzenden let er dan op dat jullie er voldoende postzegels op plakken. Op een kaart boven de 20 gram moeten 2 postzegels en een trouwkaart is al snel boven de 20 gram. Helemaal als de kaart bestaat uit meerdere kaartjes, een dubbelgevouwen kaart is of als er een extra inlegkaartje of brief van de ceremoniemeesters bij zit. Tip: gebruik de keukenweegschaal om de envelop met de kaart te wegen.
 

In stijl versturen

Kies voor een mooie bijpassende envelop en sluitstickers om het geheel af te maken. Zo versturen jullie een cadeautje aan jullie gasten en is de toon voor jullie grote dag meteen gezet. Let's send some love!