Hoe vermijd je veelgemaakte spelfouten op een trouwkaart

Hoe vermijd je veelgemaakte spelfouten op een trouwkaart

Spelfouten ontdekken op jullie trouwkaart als deze net is verstuurd? Dat wil je natuurlijk niet! Maar helaas komt dit toch regelmatig voor. In al die jaren dat ik trouwkaarten heb ontworpen heb ik al heel wat foutjes voorbij zie komen. In deze blog kun je lezen hoe je deze spelfouten voorkomt en wat de 10 meest gemaakte spelfouten op een trouwkaart zijn. Zodat jij die dus straks niet gaat maken!
 

1. Wij geven elkaar het jawoord

Een van de meest gemaakte spelfouten op een trouwkaart is het woord jawoord. Ik zie veel verschillende versies voorbij komen (met hoofdletters, streepje, spatie), maar de juiste schrijfwijze is jawoord, zonder hoofdletter(s) en streepje.
 

2. Toost of toast?

Gaan jullie proosten op jullie huwelijk na de ceremonie? Dan schrijf je toosten met dubbel oo. Het is geen cracker :)
 

3. Notatie van de tijd

Het schrijven van de tijden kan op verschillende manieren worden gedaan. De juiste schrijfwijze volgens de Nederlandse taal is: 00.00 uur. Dus zonder dubbele punt en met het woord uur erachter. Wil je wel de digitale tijd noteren? Dan schrijf je 00:00 met dubbele punt en zonder uur erachter. Combineer deze twee dus niet met elkaar en gebruik ook maar één soort tijdsnotatie op jullie trouwkaart.
 

4. Hoofdletters trouwdatum

Schrijf je de trouwdatum met de dag en maand voluit op de trouwkaart? Dan schrijf je dit zonder hoofdletter. Je schrijft dan vrijdag 24 augustus 2025. Hier wordt erg vaak een hoofdletter geschreven, omdat de datum belangrijk gevonden wordt, maar je schrijft het dus zonder.
 

5. Hoofdletters trouwlocatie

Ook bij het gebruik van hoofdletters bij een trouwlocatie gaat het vaak mis. De naam van de locatie schijf je met een hoofdletter. Als je trouwt op een kasteel of een landgoed en je vermeld de naam erbij dan schrijf je beide met een hoofdletter. Bijvoorbeeld: Kasteel Hoekelum of Landgoed Kernhem. Schrijf je het woord kasteel of landgoed zonder de naam dan gebruik je geen hoofdletter.
 

6. Cadeau-tip of cadeautip?

Willen jullie graag cadeauwensen vermelden op de trouwkaart? Dan schrijf je cadeautip of kadotip. Je schrijf het aan elkaar en zonder streepje. Handig: vermeld een icoontje met een envelopje als jullie graag een geldbedrag willen ontvangen of voeg een link toe van lijstje.nl. 
 

7. Punten vergeten

Wat ook vaak voorkomt is dat de punten aan het einde van een zin worden vergeten op de trouwkaart. Begint de zin met een hoofdletter? Dan sluit je deze ook af met een punt. Gebruik je een opsomming in de tekst? Dan zijn er geen hoofdletters en dus ook geen punten nodig.
 

8. Wisselende persoonsvormen

Zorg ervoor dat dat persoonsvorm die je gebruikt op de kaart overal hetzelfde is. Dit wordt vaak door elkaar gebruikt. Als je het hebt over twee mensen die gaan trouwen (Lucas & Julia gaan trouwen) dan schrijf je de hele kaart in de 3e persoonsvorm. Als je de zin 'Wij gaan trouwen' gebruikt, dan kun je de kaart in de 1e persoon meervoud schrijven. Gebruik dus één soort persoonsvorm om verwarring te voorkomen.
 

9. Wij en we?

Het afwisselen in de tekst van wij en we is geen officiële spelfout, maar een schrijvorm. Probeer dus om één van beide te kiezen. Zorg er ook voor dat je niet elke zin met wij of we begint, want dat staat niet heel netjes. Je kunt dan het beste de zin wat anders opbouwen om dit te voorkomen.
 

10. DEO VOLENTE

De schrijfwijze van Deo volente wordt vaak verkeerd gebruikt. Deze christelijke uitdrukking 'als God het wil' kun je toevoegen voor de trouwdatum. De juiste schrijfwijze is: Wij gaan trouwen D.V. vrijdag 24 september 2025. Je zet hier dus niet het woord 'op' voor, wat wel vaak wordt gedaan. Schijf je het voluit dan gebruik je maar één hoofdletter: Wij gaan trouwen Deo volente vrijdag 24 september 2025.