DEO VOLENTE OP JE TROUWKAART: BETEKENIS & FOUTEN
Deo volente op een trouwkaart

Deo volente op de trouwkaart: zo schrijf je het 

De christelijke uitdrukking Deo volente zie je regelmatig op een trouwkaart staan. Maar wat betekent dit precies en wat is nu de juiste schrijfwijze? In deze blog leg ik je uit hoe je dit op de juiste manier op jullie trouwkaart vermeldt.


D.V. betekenis

De uitdrukking Deo volente is een Latijnse term die al door de Romeinen werd toegepast. Het betekent: 'Zo de Heere wil en wij leven'. Afgekort zeg je ook wel: 'als God het wil'. Door deze woorden te gebruiken geef je aan dat jullie afhankelijk zijn van de plannen van God. Het laat zien dat jullie bewust zijn dat God bepaalt over de toekomst, zoals over jullie bruiloft. Zijn jullie christelijk en wil je dit graag op jullie trouwkaart vermelden? Dan kun je deze uitdrukking toevoegen bij de trouwdatum. Doe dat wel op de juiste wijze, zodat het netjes en correct staat vermeld.


Wat is de juiste schrijfwijze van Deo volente?

De schrijfwijze van de uitdrukking wordt vaak verkeerd gebruikt. Je schrijft uitdrukking met maar één hoofdletter. Schijf je het voluit dan zet je dus op de trouwkaart: Wij gaan trouwen Deo volente vrijdag 24 september 2025.


D.V. afkorting

Als je liever de afkorting gebruikt, dan schrijf je dit met twee hoofdletters en twee punten. Het is dus niet d v of dv. De juiste schrijfwijze is dan: Wij gaan trouwen D.V. vrijdag 24 september 2025. Let op: je zet hier dus niet het woord 'op' voor, wat wel vaak wordt gedaan. Het woord hopen als je al D.V. gebruikt, is ook niet correct. Met D.V. druk je al uit dat je hoopt. Je moet dus de keuze maken tussen het woord hopen of Deo volente.

Lees ook: Hoe vermijd je veelgemaakte spelfouten op een trouwkaart?


Voorbeelden van D.V. op de trouwkaart

Hier zijn enkele voorbeelden om te gebruiken op jullie trouwkaart:

Voorbeeld 1:
Wij gaan trouwen Deo volente zaterdag 8 juni 2026  /  Wij gaan trouwen D.V. zaterdag 8 juni 2026

Voorbeeld 2:
20 augustus 2027 gaan wij trouwen Deo volente  /  20 augustus 2027 gaan wij trouwen D.V.

Voorbeeld 3:
Deo Volente gaan wij trouwen op 25 mei 2026  /  D.V. gaan wij trouwen op 25 mei 2026

Voorbeeld 4:
Wij trouwen Deo volente 17 september 2026  /  Wij trouwen D.V. 17 september 2026

Wat grammaticaal niet klopt: D.V. 10 juni 2028 gaan wij trouwen. Want dan schrijf je eigenlijk: Zo de Heere wil en wij leven 10 juni 2028 gaan wij trouwen. Wat ook niet correct is: wij trouwen Deo volente op 10 juni 2028. Dan schrijf je namelijk Wij trouwen zo de Heere wil en wij leven op 10 juni 2028.

Andere mogelijkheden

In plaats van D.V. te gebruiken, zijn er ook andere mogelijkheden. Zo zie je ook weleens de afkorting s.c. of s.c.j. staan. Dit is de afkorting van sub conditione Jacobi, wat betekent 'onder het voorbehoud van Jakobus'.

Moslims gebruiken soms de term ‘Insjallah’, wat ‘bij Gods wil’ betekent. Niet religieuze manieren van de uitdrukking Deo volente zijn ‘bij leven en welzijn’ of ‘ijs en weder dienende’.