Yes, een van jullie is op de knieën gegaan en nu zijn jullie verloofd! Het liefst trouw je de volgende dag nog, maar er is nog genoeg te regelen. Om te beginnen: de trouwdatum. Hoe kies je een goede datum uit en waar moet je rekening mee houden? In deze blog krijg je een paar handige tips en inspiratie voor het kiezen van de juiste datum.
Om te beginnen is de trouwdatum kiezen iets wat je zo snel mogelijk moet doen. Deze datum moet je namelijk doorgeven aan je gasten, locatie en trouwleveranciers. Wacht je te lang, dan kan het zo zijn dat je favoriete locatie al volgeboekt is. Of dat hele belangrijke gasten niet kunnen komen. Stuur daarom save the date kaarten naar de gasten, zodat je zeker weet dat ze jullie trouwdatum reserveren in hun agenda.
Sommige stellen kiezen een trouwdatum uit met een betekenis. Het maakt je trouwdag nog specialer. Zo kun je bijvoorbeeld de dag kiezen waarop jullie elkaar voor het eerst hebben ontmoet, of de eerste date hadden. Wat dacht je van de datum van jullie verloving, een datum die belangrijk is binnen je cultuur, Valentijnsdag, jullie favoriete getallen of een datum die symbolisch ergens voor staat? Houd er rekening mee dat op mooie datums, bijvoorbeeld 26-06-2026 of 03-03-2030, er meer bruiloften zijn. En daardoor is het lastig om ook op die dag de locatie en trouwleveranciers te boeken. De kans is groot dat ze al volgeboekt zijn. Begin hier dus op tijd mee.
Heb je geen specifieke datum in gedachten? Bepaal dan in welk seizoen jullie willen trouwen. Populaire maanden om te trouwen zijn mei, juni en september. Maar misschien ben jij wel gek op de herfst en wil je dan trouwen. Aan elk seizoen kleven er voor- en nadelen. Kies vooral het seizoen uit waar je blij van wordt en wat past bij jullie wensen. Tip: stem het seizoen waarin jullie trouwen af op het drukwerk voor jullie bruiloft!
Trouwen in de lente heeft als voordeel dat het regelmatig mooi weer is en er veel planten en bomen in bloei staan. Maar in Nederland kan het elk seizoen regenen, dus is een back-up plan altijd handig voor een regenachtige dag. Mei en juni zijn populaire maanden, dus kunnen trouwlocaties en leveranciers al volgeboekt zijn.
Wanneer jullie in de zomer trouwen, is de kans groot dat het lekker weer is. Vooral handig als je buiten wilt trouwen. Ook in de zomer staat de natuur nog volop in bloei, waardoor je mooie kiekjes op je trouwdag kunt laten schieten. In juni en september kan het erg druk zijn met andere bruiloften, waardoor je misschien niet bij je favoriete locatie terechtkan (of pas over 2 jaar). Je gasten kunnen al vakantieplannen hebben en sommige leveranciers en locaties vragen meer geld in de zomer.
Een bruiloft in de herfst kan heel romantisch zijn, door de prachtige verkleurende bladeren. Daarnaast zijn de prijzen voor de locaties en de kosten voor leveranciers vaak lager. Het weer kan onstuimig zijn, waardoor een buitenbruiloft niet altijd door kan gaan zoals je ‘m voor ogen had. Bovendien zijn de dagen korter, waardoor je beperkter bent in het maken van de trouwfoto’s.
Als je gek op de winter bent, is een winterbruiloft een goed idee. Het is voor je portemonnee wat prettiger, je kunt er een stijlvol winters thema aan koppelen en het sfeervol maken met betoverende lichtjes op de locatie. Ook nu ben je wat beperkter qua tijd voor het maken van de foto’s, buitenactiviteiten zijn niet altijd mogelijk en het is fijn om wat warmer gekleed te gaan.
Naast het seizoen sta je ook voor de keuze of je op een doordeweekse dag of in het weekend wilt trouwen. Gemiddeld trouwen de meeste stellen op een vrijdag, volgens onderzoek van het CBS. Trouwen op een doordeweekse dag is meestal goedkoper dan in het weekend. In het weekend trouwen is handig, omdat de meeste gasten er geen speciale dag vrij voor hoeven te nemen. Zelf heb je recht op 2 dagen vrij van je werk, jullie directe familieleden (ouders en kinderen) en tweedegraads familieleden (broers, zussen en grootouders) hebben recht op 1 dag vrij van het werk.
Een bruiloft zonder de belangrijkste gasten? Dat kan niet! Denk aan je ouders, getuigen, ceremoniemeesters en andere speciale gasten. Daarom is het handig om eerst bij de belangrijkste gasten te checken of ze beschikbaar zijn op jullie gewenste trouwdatum.
Wanneer jullie al een locatie op het oog hebben, is het slim om zo snel mogelijk de beschikbaarheid te checken. Gewilde trouwlocaties zijn vaak al een jaar of zelfs al meerdere jaren van tevoren volgeboekt. Vooral in de populaire trouwmaanden en op favoriete trouwdatums. Neem dus snel contact op om te kijken of jullie gewenste dag nog vrij is. Zo niet, wijk uit naar een andere trouwdatum of kies voor een andere trouwlocatie.
Heb je veel vrienden en familie met schoolgaande kinderen? Wanneer jullie de trouwdatum plannen, is het handig om rekening te houden met vakanties en feestdagen. Plan de bruiloft buiten de schoolvakanties, zodat de kans kleiner is dat jullie gasten al een vakantie hebben geboekt. Wil je op een feestdag trouwen? Dat kan heel leuk zijn! Zoals een bruiloft tijdens de kerstdagen of oud & nieuw, voor een spectaculair einde van de dag. Je gasten zullen wel de keuze moeten maken tussen de feestdag vieren of bij jullie bruiloft aanwezig zijn. Dit kan ervoor zorgen dat niet iedereen op jullie grote dag aanwezig is.
Als je zelf een sportfan bent, plan je waarschijnlijk je bruiloft al om belangrijke sporttoernooien als het WK, EK, Olympische Spelen of Formule 1 heen. Of je zorgt dat er een beamer om de wedstrijd te zien en gaat voor een sportthema op je bruiloft. Dat is leuk als jullie beiden gek zijn van een bepaalde sport. Heb je geen zin in een beamer met live-uitzending of gasten die hierom vragen? Plan je bruiloft dan op een andere dag.
Naast de speciale gasten die je al hebt gevraagd of ze op jullie gewenste trouwdatum kunnen, wil je ook dat de overige gasten jullie trouwdatum reserveren. Daarvoor stuur je een Save The Date kaart. Je hoeft op dit kaartje nog niet alle details over de grote dag te onthullen, maar vraagt wel alvast om jullie trouwdatum in de agenda te zetten. Dit doe je een jaar tot een half jaar voor jullie grote dag. Zijn jullie van plan om de bruiloft in het buitenland te houden? Stuur de Save The Date dan eerder. Maak de kaart op in jullie trouwhuisstijl, zodat alles op jullie grote dag bij elkaar past. Al mijn tips over het versturen van een Save The Date kaart lees je hier.