Ontwerp je eigen trouwkaart | 10 tips van Marjolein
ontwerp trouwkaart in eigen stijl

Ontwerp je eigen trouwkaart: 10 tips 

Wil je zelf een eigen trouwkaart ontwerpen? Of heb je al veel leuke ideeën, maar weet je niet waar je moet beginnen met het maken van een uitnodiging? Marjolein geeft je 10 tips als stappenplan, die je helpen bij het ontwerp van de mooiste trouwkaart!
 

Tip #1: Moodboard ontwerp trouwkaart maken

Als eerste is het fijn om inspiratie op te zoeken met leuke ideeën voor trouwkaarten ontwerpen. Maak een inspiratiebord aan op Pinterest en verzamel voorbeelden van uitnodigingen die jullie mooi vinden. Zo zie je snel al een bepaalde stijl of kleur die overeenkomt. Deze stap is erg handig, zodat je weet wat jullie wel en niet aanspreekt. Je moet soms even dingen voor je zien om een keuze te kunnen maken voor het ontwerpen van jullie eigen trouwkaarten.
 

Tip #2: Formaat ontwerp trouwkaart kiezen

Kies daarna een formaat uit voor de trouwkaart. Er is heel veel mogelijk qua formaat zoals staand, vierkant, liggend of een speciale vorm. Daarnaast heb je ook nog keuze uit een enkel of een dubbelgevouwen kaart. Als je veel ruimte nodig hebt voor de tekst of een dagprogramma, dan kies je het beste voor een dubbelgevouwen kaart. Wil je juist liever een rustige uitnodiging? Dan past een enkel kaartje in een mooie vorm ook goed. Wil je starten met een blanco ontwerp? Bekijk dan de formaten op de pagina Zelf trouwkaarten maken. Zo kun je een eigen ontwerp trouwkaart maken met het formaat wat bij jullie wensen past.
 

Ontwerp trouwkaart door Marjolein


Tip #3: Teksten verzamelen

Zodra je een formaat hebt gekozen, is het tijd om de tekst voor op de trouwkaart uit te kiezen. Weet je nog niet goed wat jullie voor tekst op de uitnodiging willen zetten? Het helpt vaak om veel voorbeelden van andere kaartjes te bekijken. Spiek even bij de trouwkaarten uit de collectie om te zien wat daar voor tekst of gedichtje op staat. Ook heb ik een blog geschreven met een checklist voor de tekst op een trouwkaart. En als je zeker wilt weten dat er geen spelfouten op jullie uitnodiging staan, dan kun je de blog met de 10 meest gemaakte spelfouten op een trouwkaart lezen.
 

Tip #4: Stijl en kleurenpalet bepalen

Daarna mag je voor het ontwerpen van een trouwkaart een stijl en kleurenpalet bepalen. Wat wordt de hoofdkleur van de kaart? Misschien willen jullie wel het thema van de styling gebruiken voor op de uitnodiging? Kies een mooie achtergrondkleur uit in de editor of een patroon die de basis is van het kaartje. Zorg ervoor dat je niet te veel verschillende kleuren door elkaar gebruikt, zodat het een mooi geheel wordt. 

 

Ontwerp trouwkaart in handen van Marjolein


Tip #5: Lettertypes uitzoeken

Als de stijl voor de trouwkaart is uitgekozen, ga je aan de slag met het uitzoeken van lettertypes. In de editor vind je een hele lijst met alle beschikbare lettertypes. Tip: vul jullie namen in op de kaart en ga zo alle lettertypes langs die je mooi vindt. Zo zie je heel snel in welk lettertype de namen het mooiste uitkomen en wat past bij de rest van het ontwerp. Liever een strak lettertype of juist sierlijk? Zorg ervoor dat je ongeveer twee lettertypes uitkiest die je op de kaart laat terugkomen. Bijvoorbeeld een sierlijk lettertype voor jullie namen en kopjes en een strak lettertype voor de kleine tekst. Want als je te veel lettertypes door elkaar gebruikt oogt het geheel al snel te rommelig. Ga lekker los met het uitzoeken van de lettertypes, want dit vind ik zelf een van de leukste stappen om zelf een uitnodiging te ontwerpen!
 

Tip #6: Kies afbeeldingen uit de beeldbank

Daarna voeg je nog naar wens afbeeldingen of elementen toe uit de beeldbank. Ook staan er allemaal icoontjes klaar die je kunt toevoegen aan de kaart, voor bijvoorbeeld een tijdlijn van jullie dagprogramma. Met het toevoegen van kleine elementen geef je jullie trouwkaart net dat beetje extra. Ook leuk om een persoonlijk element toe te voegen: jullie huisdier, iets met een thema, zoals reizen of een mooie foto van jullie samen.
 

Tip #7: Uitlijnen met hulpraster

Staat alle informatie op de kaart? Dan is het fijn om de teksten en afbeeldingen netjes uit te lijnen. Met het icoontje van het hulpraster lijn je alles mooi in het midden of naar de zijkant uit. Je vindt dit icoontje met 9 vakjes in de editor helemaal rechtsbovenin. Ook is het mogelijk om teksten en elementen precies op de juiste hoogte te zetten. Hiervoor heb ik een uitleg gemaakt met handige tips voor in de editor.

 

Ontwerp trouwkaart met lintje

Tip #8: Teksten checken

Als het ontwerp van jullie eigen trouwkaart klaar is, dan check je de teksten. Kijk of er geen spelfouten in staan en of je geen informatie bent vergeten. Tip: laat de tekst door een derde persoon lezen die de kaart nog niet eerder heeft gezien. Vergeet ook niet de blog met de 10 meest gemaakte spelfouten op een trouwkaart te lezen. Dan weet je zeker dat er geen gekke foutjes op de uitnodiging staan.
 

Tip #9: Mooie extra's kiezen

Yes, de trouwkaart is nu bijna klaar! Je hebt nog de optie om mooie extra producten toe te voegen aan de uitnodiging, zoals lintjes, strikjes, een fotokaartje of labels. Zo maak je de trouwkaart helemaal af. Kies daarnaast een bijpassende envelop uit die mooi past bij de kleuren van de kaart. 
 

Tip #10: Proefdruk ontwerp trouwkaart bestellen

Is jullie eigen trouwkaart helemaal naar wens? Bestel dan een proefdruk van de kaart op de gewenste papiersoort. Ik raad het altijd aan om eerst een proefdruk te bestellen van de trouwkaart. De kleuren van je scherm wijken namelijk af van de gedrukte kleuren op het papier. Ook heeft de keuze van de papiersoort invloed op de uiteindelijke kleur. Dezelfde kleur groen kan er op de ene papiersoort heel anders uit komen te zien. Bij een eerste proefdruk ontvang je ook een samplepakketje met alle envelopkleuren en papiersoorten. En daarnaast is het gewoon heel erg bijzonder om jullie eigen ontworpen uitnodiging in het echt vast te houden. Nu kan jullie feestje echt beginnen!
 

Trouwkaart zelf maken?

Elke trouwkaart uit de collectie is nog naar wens aan te passen, zodat deze helemaal bij jullie past. Wil je dus zelf een trouwkaart maken? Dan is het ook handig om vanuit een template uit de collectie jullie eigen kaart te ontwerpen. En heb je hier hulp bij nodig? Stuur dan een berichtje via het contactformulier en we kijken met alle liefde met jullie mee. Wil je nog wat inspiratie opdoen? Bekijk hieronder alle ontwerpen van uitnodigingen uit de collectie! Van ontwerpen van een trouwkaart met een speciaal formaat tot neutrale trouwkaarten; je vindt het hier allemaal.