Zelf een newborn shoot doen voor het geboortekaartje: 6 tips

Zelf een newborn shoot doen voor het geboortekaartje: 6 tips

Met een foto op het geboortekaartje wordt de kaart meteen persoonlijk! Willen jullie ook graag een geboortekaartje met een foto? Je kunt natuurlijk een professionele foto laten maken door een newbornfotograaf, maar veel klanten willen dit graag zelf doen. Daarom deel ik hier een aantal veelgestelde vragen en tips je hoe je het beste een foto kunt maken. 


1.Welk formaat foto?

Je wilt graag een foto uploaden op de kaart. Dit kun je makkelijk zelf doen via de editor in de webshop door het bestand te uploaden van je computer of telefoon via de blauwe button met 'upload een eigen afbeelding'. Maar in welk formaat moet je dit precies doen?

De foto kun je uploaden in een JPG of PNG bestand. Zorg ervoor dat de foto qua bestandsgrootte niet te klein is. Een foto van bijvoorbeeld 70 KB is echt te klein voor drukwerk. Dan wordt de foto wazig en dat is natuurlijk zonde. Het beste kun je een foto gebruiken die groter is dan 1 MB. Zo weet je zeker dat de resolutie van de foto goed genoeg is voor op de kaart!
 

2.Een foto maken met je telefoon?

''Kan ik wel een foto gebruiken die met mijn telefoon is gemaakt in plaats van met een professionele camera?'' Een vraag die me vaak wordt gesteld. Yes, dat kan zeker! Het is geen enkel probleem om een foto van je telefoon te gebruiken. De meeste telefoons maken tegenwoordig hele mooie foto's. Zorg er alleen voor dat je het originele bestand gebruikt en niet en niet een lage resolutie versie die is verstuurd via bijvoorbeeld Whatsapp.
 

3.Fotografeer met voldoende licht

Ga je zelf een foto maken van jullie kindje voor op het geboortekaartje dan is de beste tip die ik je kan geven: Maak de foto op een plek waar je heel veel daglicht hebt. Het beste kun je de foto dus maken in de buurt van een groot raam.

Met voldoende daglicht maak je de mooiste foto's en heb je ook geen ruis in de foto. Dat krijg je als de foto in een te donkere ruimte is gemaakt. In de volle zon fotograferen is ook af te raden, dan krijg je zulke harde schaduwen en dat is bij een newborn minder mooi ;)
 

4.Een effen ondergrond

Het is het mooiste om een rustige foto te maken met een effen en neutrale ondergrond. Zo wordt de foto niet te druk en leidt het niet af van het ontwerp van de kaart.

Tip: Je kunt hiervoor heel goed een wit laken of een grote hydrofieldoek gebruiken. Ook leuk: gebruik een kleur als ondergrond die ook terugkomt in het geboortekaartje, zodat het mooi bij elkaar past.
 

5.Maak een ruime foto

Het beste kun je een foto maken die niet te krap is uitgesneden. Waar er dus nog genoeg ruimte over is aan de zijkanten, zodat je zelf nog wat kunt schuiven in de opmaak van het geboortekaartje. Of zodat je nog een mooie tekst over de foto heen kunt zetten. Je kunt namelijk altijd zelf nog de foto inzoomen in de editor. Het is zonde als je wat te weinig ruimte hebt en er een stuk van het hoofdje of een arm wegvalt ;)
 

6.Zwart-wit foto

Veel klanten kiezen ervoor om de foto van hun kindje voor op het geboortekaartje zwart-wit te maken. Baby's zijn de eerste paar dagen nog niet altijd mooi van kleur of hebben nog wat oneffenheden op hun gezichtje. Een baby kan in de eerste dagen na de geboorte last krijgen van geelzucht of van rode vlekjes. Als je de foto dan omkleurt naar zwart-wit dan valt dat niet op. Ook past een zwart-witte foto mooi bij elke kleur geboortekaart. Dan heb je dus ook geen last dat de kleuren van de foto net niet matchen met de kleuren van het ontwerp van het geboortekaartje.

 

Voorbeelden geboortekaartje met een foto

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips voor het maken van een foto voor op het geboortekaartje. Op de pagina geboortekaartjes kun je ook alle geboortekaartjes vinden met een foto als je bij het filter het element 'Foto' aanvinkt. En op de pagina met Labels en fotokaartjes kun je alle DIY fotolabels vinden die je los kunt toevoegen aan elk geboortekaartje. Zo maak je het geboortekaartje voor jullie zoon of dochter persoonlijk en eigen!