Trouwgelofte schrijven | 6 tips en 3 voorbeelden
Trouwgelofte op een stijlvol kaartje

Trouwgelofte schrijven: 6 tips voor een persoonlijke trouwbelofte

Willen jij en je verloofde graag tijdens de ceremonie op jullie bruiloft een persoonlijke trouwbelofte aan elkaar vertellen? Maar heb je geen idee hoe je originele trouwgeloften maakt? In deze blog deel ik 6 tips voor het schrijven van de mooiste geloften voor jouw aanstaande.
 

Wat is een trouwbelofte? 

In een trouwbelofte spreken jullie naar elkaar uit wat je je partner belooft voor de rest van jullie leven. Dit wordt ook wel wedding vow, trouwgelofte of huwelijksgelofte genoemd. Deze trend is overgewaaid vanuit Amerika en hier in Nederland kiezen bruidsparen er ook steeds vaker voor. Zo kun je de ceremonie op jullie bruiloft heel persoonlijk en eigen maken. 

De standaard trouwbelofte dat wettelijk nodig is tijdens de ceremonie ken je vast wel: ''Verklaart u [Naam Achternaam] aan te nemen tot uw wettige echtgenoot en belooft u getrouw alle plichten te zullen vervullen, die door de wet aan de huwelijkse staat worden verbonden? Wat is daarop uw antwoord?'' Willen jullie een persoonlijke huwelijksbelofte aan elkaar doen? Dan mogen jullie dit voor de wettelijke standaard belofte doen. 

Tip: Het uitwisselen van de trouwgeloften is een moment tussen jullie samen. Wil je dit liever niet in het bijzijn van alle gasten doen? Kies er dan voor om de huwelijksgeloften aan elkaar voor te lezen tijdens bijvoorbeeld de fotoshoot. Zo kunnen jullie samen een rustige plek opzoeken om dit speciale moment samen te delen.
 

Tip 1: Bepaal de tone of voice van de trouwgelofte

Bepaal als eerste de tone of voice van jullie trouwbelofte. Welke gevoelens wil je ermee opwekken? Wil je een romantische trouwgelofte die iedereen ontroert? Of kies je voor een hilarisch verhaal dat alle gasten aan het lachen maakt? Zorg er in ieder geval voor dat je de tone of voice met elkaar afstemt en kies wat het beste bij jullie past.
 

Trouwgelofte opzeggen

Tip 2: Stel een aantal vragen

Als je een persoonlijke trouwgelofte wilt schrijven, dan kun je het beste beginnen met het stellen van een aantal vragen. De antwoorden op deze vragen gebruik je voor het schrijven van jouw verhaal of huwelijksgedicht:
- Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
- Wat voelde je toen je hem/haar voor het eerst zag?
- Welke eigenschappen van hem/haar vind je heel mooi
- Wat voel je voor hem/haar?
- Wat is jouw favoriete herinnering van jullie samen?
- Benoem dingen die jullie samen hebben meegemaakt (mooie reizen, schooltijd, etc.)
- Waarom wil je met hem/haar trouwen?
- Wat beloof je voor in de toekomst?
 

Tip 3: Bepaal de lengte van de trouwgelofte

Een huwelijksbelofte duurt gemiddeld ongeveer 2-5 minuten. Als je de geloften op een A4 uitschrijft, kun je timen hoe lang dit duurt. Het voorlezen of uitspreken van de trouwgeloften is vaak een emotioneel moment, dus houdt er rekening mee dat het ook weer niet te lang duurt. Wil je liever niet een heel verhaal vertellen? Soms zijn een paar korte zinnen of het voorlezen van een deel van jullie favoriete lied ook al prachtig. Wat wel belangrijk is: stem met elkaar af hoe lang het uitspreken van jullie belofte duurt. Het zou een beetje gek zijn als een van jullie een heel verhaal houdt, terwijl de ander met een paar regels al klaar is. Stem dit dus samen van tevoren af.
 

Tip 4: Rond af met een belofte

Rond de gelofte af met een echte belofte naar je partner. Dit kunnen belangrijke dingen zijn of juist iets grappigs, zoals het nooit meer laten rondslingeren van je sokken. Hierbij wat inspiratie:
- Ik beloof je om je altijd lief te hebben
- Ik beloof je om je altijd te blijven inspireren
- Ik beloof je om je om er altijd voor je te zijn
- Ik beloof je om je om je steunen in al je beslissingen
- Ik beloof je om jouw liefde te blijven koesteren
- Ik beloof je om je altijd te blijven uitdagen
- Ik beloof je om je altijd de ruimte te geven
- Ik beloof je om je te inspireren je dromen na te jagen
 

Trouwgelofte oplezen

Tip 5: Begin op tijd met het schrijven van je trouwgelofte

Begin ruim op tijd voor jullie bruiloft met het schrijven van de trouwgeloften. Het is verstandig om hier 2-3 maanden voor de grote dag al mee te beginnen om stress te voorkomen. Zo kun je je verhaal even wegleggen en er later weer met een frisse blik naar kijken. Ook als je nog iemand wilt laten meekijken met je verhaal is het fijn als je hier voldoende tijd voor hebt.
 

Persoonlijke trouwbelofte voorbeeld

Vind je het lastig om te beginnen met het schrijven van de trouwgeloftes? Haal dan inspiratie uit trouwbelofte voorbeelden. Zorg ervoor dat je wel altijd iets persoonlijks van jullie zelf toevoegt aan het verhaal.

Voorbeeld 1:
Lieve [Naam], hier staan we dan, in het gezelschap van al onze lieve vrienden en familie. Wie had dat gedacht, toen we 15 jaar geleden bij elkaar in de klas kwamen. Van stiekem handen vasthouden tijdens het klassenuitje tot onze eerste kus op het strand. Wat hebben we samen al veel mogen beleven en prachtige reizen gemaakt over de hele wereld. Dat had ik met niemand anders willen delen. Ik hou ervan dat je zo avontuurlijk en eerlijk ben en ik ben nog elke dag verliefd op je prachtige blauwe ogen. Ik kan niet wachten om te ontdekken wat voor avonturen we in de toekomst nog meer mogen beleven. Ik beloof je dat ik er altijd voor je zal zijn en jouw liefde altijd zal blijven koesteren. Jij bent voor altijd mijn beste vriend.

Voorbeeld 2:
Lieve [Naam], wat ben ik blij dat ik iedere dag naast jou wakker mag worden. En dat ik elke avond weer tegen je aan kan kruipen. Bij jou voel ik me thuis en ik geniet van deze kleine momenten samen. Als ik in je ogen kijk, dan krijg ik nog steeds die kriebels die ik voor je voelde toen ik je voor het eerst zag. Dat moment zal ik nooit vergeten, toen ik op een feestje aan je werd voorgesteld door mijn beste vriendin. We zijn in 10 jaar tijd naar elkaar toegegroeid en ik kan me geen leven meer zonder jou voorstellen. Ik beloof je dat ik je altijd zal steunen en van je zal houden in goede en slechte tijden. Ik beloof je om je voor altijd lief te hebben. Ik hou van jou.

Voorbeeld 3:
Lieve [Naam], wat zijn de afgelopen 10 jaar een grote reis geweest! Met letterlijke hoogtepunten en dieptepunten. We beklommen samen de hoogste bergen in Patagonië, gingen diepzeeduiken in Australië en backpacken in Azië. Met jou kan ik de hele wereld aan! Jij zorgt ervoor dat ik me overal thuisvoel, zolang ik maar bij jou ben. Met deze ring geef ik je mijn hele hart. Ik beloof je dat ik er altijd voor je zal zijn en je zal blijven inspireren. 

 

Tip 6: Geloften boekje voor jullie bruiloft

Het allermooiste is natuurlijk om de geloften die jullie hebben geschreven in een mooi geloftenboekje te zetten. Helemaal in dezelfde stijl als de trouwkaart! Zo past alles op jullie mooiste dag perfect bij elkaar. Bewaar de mooie geloftenkaart na de bruiloft als herinnering. Bekijk hieronder alle geloftenboekjes uit de collectie  en bewerk deze nog naar wens in de editor. Wil je graag een gelofte boekje in de stijl van jullie trouwkaart en vind je niets iets in de collectie? Stuur een berichtje via het contactformulier en we zetten kosteloos een ontwerp voor je klaar in je account. We helpen je graag! 

Sorteer Nieuw Aanbevolen
Goudfolie
Goudfolie
Goudfolie
Goudfolie
Goudfolie
Goudfolie
Goudfolie
Goudfolie
Rosefolie
Rosefolie
Rosefolie
Rosefolie
Koperfolie
Koperfolie
Goudfolie
Goudfolie
Goudfolie
Goudfolie
Rosefolie
Rosefolie
Goudfolie
Goudfolie
Goudfolie
Goudfolie
Goudfolie
Goudfolie
Koperfolie
Koperfolie
Rosefolie
Rosefolie
Goudfolie
Goudfolie
Goudfolie
Goudfolie
Goudfolie
Goudfolie
Filters
Wis alle filters