How to: maak een trouwkaart pakketje met verschillende kaartformaten

How to: maak een trouwkaart pakketje met verschillende kaartformaten

Deel 2 met een uitleg over het maken van je eigen pakketje met trouwkaarten! Deze uitleg gaat over een kaart met 3 verschillende formaten. Maak van jullie trouwkaart een mooi cadeautje met alle informatie op meerdere kaartjes bij elkaar! Hieronder volgt een stap voor stap uitleg hoe je een trouwkaart met dagprogramma en fotokaartje samenstelt en in elkaar zet. 

In dit artikel vertellen we je alles over het maken van een trouwkaartpakketje als je kaarten van hetzelfde formaat gebruikt

Stap 1 - Drukwerk bestellen

Kies jullie favoriete kaart uit de webshop, vul deze in met jullie gegevens en bewerkt deze helemaal naar wens. De grote kaart uit dit voorbeeld heeft een formaat van 11x17 cm. De programma kaartjes kun je vinden bij de Dagprogramma's. Er staan 3 kaartjes op 1 vel. Maak deze kaartjes op voor de gasten voor jullie bruiloft met de verschillende versies. Druk de programma kaartjes af op een kaart van 14x21 cm en dan heb je 3 labels van 14x7 cm. De fotokaartjes staan met 4 kaartjes op 1 vel. Druk de fotokaartjes af op een kaart van 17x11 cm en dan heb je 4 foto's van 8,5x5,5 cm. Op de achterzijde kun je nog een mooie tekst neerzetten of bijvoorbeeld een trouwlogo. TIP: Als je zoals deze trouwkaart meedere kaartjes besteld let er dan op dat de papiersoorten gelijk zijn, zodat het mooi bij elkaar past. Kies je een kaart met folie, dan is het het mooiste om de andere kaartjes ook met folie te maken, zodat ze op hetzelfde papier worden gedrukt. Bij kaarten zonder folie kun je namelijk niet voor dezelfde papiersoorten kiezen als met folie.
 

Stap 2 - What do you need

Als je al het drukwerk hebt ontvangen dan kan het DIY-en beginnen! Wat heb je allemaal nodig?
- Een schaar of snijmachine (incl. lineaal) voor de kleine kaartjes
- Een perforator of gaatjestang om een boorgaatje te maken in de kleine kaartjes
- Touw of lint om het pakketje mee samen te binden
 

Stap 3 - Snij/knip de programma's en fotokaartjes

Begin met het snijden/knippen van de programma kaartjes en de kleine fotokaartjes. Op de achterzijde zijn stippelijntjes gedrukt zodat de je de kaartjes mooi recht kunt knippen of snijden. TIP: Als je de vellen met de programma's en kleine kaartjes besteld in de webshop kun je het beste de stippellijntjes op de voorzijde weghalen en alleen op de achterzijde laten staan. Zo zijn ze op de voorzijde niet meer zichtbaar als ze zijn uitgesneden en zien de labels er netjes uit.
 

Stap 4 - Perforeren maar!

Daarna is het tijd om alle kleine fotokaartjes in de bovenhoek te voorzien van een boorgaatje, zodat het touwtje erdoorheen kan. Ik heb de gaatjes gemaakt met een speciale gaatjestang (met een diameter van 3 mm). Maar een perforator doet het natuurlijk ook altijd prima. Let er wel op dat een perforator iets grotere gaatjes maakt met een diameter van 5 mm. Kies je voor wat breder lint dan is dit overigens een betere optie, omdat het gaatje dan wat groter moet zijn.
 

Stap 5 - Touwtjes knippen en strikken

Als laatste moet je de touwtjes knippen en om de kaarten strikken. Ik heb het touw hier in dit voorbeeld 2x in de breedte om de kaart gewikkeld. Het touwtje heeft een afmeting van 80 cm. Maar mocht je het liever anders willen knopen dan is dat natuurlijk ook prima! Dan heb je in ieder geval een idee hoeveel touw er ongeveer nodig is voor alle kaarten.

Hoe strik je het touw om de kaart?:
1. Leg het touw gecentreerd aan de voorzijde van de kaart 
2. Vouw de uiteinden van het touw om de kaart heen en draai hem om
3. Doe dat nog een keer en draai de kaart weer naar de voorzijde
4. Rijg het kleine kaartje eraan, maak een mooie strik in het touw en tadaa: klaar!
 

Stap 6 - Let's send some love!

Yes, daarna zijn de trouwkaarten klaar om te versturen aan jullie gasten! Je kunt nog kiezen voor een mooie bijpassende envelop of sluitsticker om het geheel helemaal af te maken. Tip: weeg voordat je de kaart gaat versturen nog even de kaart inclusief envelop op een keukenweegschaal, zodat je weet hoeveel postzegels er op moeten. De trouwkaart pakketjes met meedere kaartjes zijn namelijk vaak te zwaar voor 1 postzegel. Tot 20 gram: 1 postzegel, 20-50 gram: 2 postzegels, 50-100 gram: 3 postzegels: 100-350 gram: 4 postzegels.