How to - maak je eigen trouwkaart pakketje

How to - maak je eigen trouwkaart pakketje

Ik ben super fan van de pakketjes met trouwkaarten! Je stuurt dan een mooi cadeautje naar jullie gasten met alle informatie op meerdere kaartjes bij elkaar. De kleine kaartjes kunnen dan verschillend zijn voor de daggasten en feestgasten, zodat meteen duidelijk is wat voor soort gast ze zijn: super handig! In deze blog een stap voor stap uitleg hoe je een grote kaart met 2 kleine kaartjes samenstelt en in elkaar zet.
 

Stap 1 - Drukwerk bestellen

Kies jullie favoriete kaart uit de webshop, vul deze in met jullie gegevens en bewerkt deze helemaal naar wens. De grote kaart uit dit voorbeeld heeft een formaat van 14x21 cm. De kleine kaartjes kun je vinden bij de Dagprogramma's. Er staan 4 kaartjes op 1 vel. Druk deze kaartjes af op een kaart van 17x11 cm en dan heb je 4 labels van 8,5x5,5 cm. 
 

Stap 2 - What do you need

Als je al het drukwerk hebt ontvangen dan kan het DIY-en beginnen! Wat heb je allemaal nodig?
- Een schaar of snijmachine (incl. lineaal) voor de kleine kaartjes
- Een perforator of gaatjestang om een boorgaatje te maken in de kleine kaartjes
- Touw of lint om het pakketje mee samen te binden
 

Stap 3 - Snij/knip de kleine kaartjes

Begin met het snijden/knippen van de kleine kaartjes. Op de achterzijde zijn stippelijntjes gedrukt zodat de je de kaartjes mooi recht kunt knippen of snijden. TIP: Als je de vellen met de kleine kaartjes besteld in de webshop kun je het beste de stippellijntjes op de voorzijde weghalen en alleen op de achterzijde laten staan. Zo zijn ze op de voorzijde niet meer zichtbaar als ze zijn uitgesneden en zien de labels er netjes uit.
 

Stap 4 - Perforeren maar!

Daarna is het tijd om alle kleine kaartjes in de bovenhoek te voorzien van een boorgaatje, zodat het touwtje erdoorheen kan. Ik heb de gaatjes gemaakt met een speciale gaatjestang (met een diameter van 3 mm). Maar een perforator doet het natuurlijk ook altijd prima. Let er wel op dat een perforator iets grotere gaatjes maakt met een diameter van 5 mm. Kies je voor wat breder lint dan is dit overigens een betere optie, omdat het gaatje dan wat groter moet zijn.
 

Stap 5 - Touwtjes knippen en strikken

Als laatste moet je de touwtjes knippen en om de kaarten strikken. Ik heb het touw hier in dit voorbeeld 2x in de breedte om de kaart gewikkeld. Het touwtje heeft een afmeting van 100 cm. Maar mocht je het liever anders willen knopen dan is dat natuurlijk ook prima! Dan heb je in ieder geval een idee hoeveel touw er ongeveer nodig is voor alle kaarten.

Hoe strik je het touw om de kaart?:
1. Leg het touw gecentreerd aan de voorzijde van de kaart en rijg de kleine kaartjes er al doorheen
2. Vouw de uiteinden van het touw om de kaart heen en draai hem om
3. Doe dat nog een keer en draai de kaart weer naar de voorzijde
4. Maak een mooie strik in het touw en tadaa: klaar!
 


Stap 6 - Let's send some love!

Yes, daarna zijn de trouwkaarten klaar om te versturen aan jullie gasten! Je kunt nog kiezen voor een mooie bijpassende envelop of sluitsticker om het geheel helemaal af te maken. Tip: weeg voordat je de kaart gaat versturen nog even de kaart inclusief envelop op een keukenweegschaal, zodat je weet hoeveel postzegels er op moeten. De trouwkaart pakketjes met meedere kaartjes zijn namelijk vaak te zwaar voor 1 postzegel. Tot 20 gram: 1 postzegel, 20-50 gram: 2 postzegels, 50-100 gram: 3 postzegels: 100-350 gram: 4 postzegels.